logo
designed by art-i.gr

Η Κούλα η κατσικούλα και το κλεμμένο τραγούδι
Ευγένιου Τριβιζά

έργο & συντελεστές - δημοσιεύσεις - φωτογραφίες

Υπό την αιγίδα του Ο.Π.Ι. του Υπουργείου Πολιτισμού

Το νέο έργο του Ευγένιου Τριβιζά «Η Κούλα η κατσικούλα και το κλεμμένο τραγούδι» αποτελεί το μεγάλο γεγονός στο χώρο του παιδικού θεάματος για την τελευταία πενταετία. Ως έργο, ταράζει τα λιμνάζοντα ύδατα με τη θεματολογία και την τεχνική του. Ως παράσταση απογειώνει μικρούς και μεγάλους σε παραλήρημα ενθουσιασμού. Οι κρίσεις αυτές δεν είναι δικές μας, αποτυπώνονται στον Αθηναϊκό Τύπο, ο οποίος για πρώτη φορά στην ιστορία του παιδικόυ θεάτρου στη χώρα μας, αφιερώνει σε παιδική παράσταση ολοσέλιδα.

Το κείμενο της «Κατσικούλας» έγραψε ο μεγάλος παραμυθάς την περασμένη άνοιξη πάνω στους «Σκαραβαίους», για να το παρουσιάσουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διανοητικής Ιδιοκτησίας στο «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ» (26/4/2007), ύστερα από πρόσκληση του Υπουργείου Πολιτισμού.

ο έργο γράφτηκε με σκοπό να αφυπνήσει τα παιδιά και τους νέους σχετικά με την κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας, ένα σοβαρότατο πρόβλημα της εποχής μας, που εντείνεται από τη διάδοση του διαδικτύου.

Γνωρίζοντας ότι τα παιδιά αποστρέφονται το διδακτισμό, ο μέγας παιδαγωγός Ευγένιος Τριβιζάς, μεταφέρει το μήνυμα μέσα από ένα ξεκαρδιστικό παιχνίδι παραμυθένιας σάτιρας.

Η Κούλα η κατσικούλα γίνεται τραγούδι. Όχι όμως ένα οποιοδήποτε τραγούδι. Γίνεται το μεγαλύτερο σουξέ και τραγουδιέται στα πέρατα της γης, σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Έχει πουλήσει δισεκατομμύρια δίσκους και CD. Έχει γίνει μπλουζάκι, καπέλο, μπρελόκ, λούτρινο κουκλάκι. Από την Ελλάδα μέχρι την Κίνα και από την Αμερική μέχρι την Αραβία όλοι τραγουδούν και χορεύουν την Κούλα την κατσικούλα. Όλοι οι παράγοντες έχουν γίνει δισεκατομμυριούχοι. Όλοι...όχι. Εκτός από τους νόμιμους δικαιούχους οι οποίοι αγνοούν την επιτυχία που γνωρίζει το τραγούδι τους. Το αγοούν μέχρι τη στιγμή που θα λάμψει η αλήθεια.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία : Κώστας Ν. Φαρμασώνης
Σκηνικά : Λέα Κούση
Κοστούμια : Τζωρτζίνα Κωστοπούλου
Μουσική : Γιάννης Ψειμάδας
Χορογραφία : Έφη Καρακώστα.

ΠΑΙΖΟΥΝ (με αλφαβητική σειρά):

Κώστας Αυλωνίτης, Κωνσταντίνος Καραδήμας, Ευρυδίκη Κουκούτση, Δημήτρης Λύρας, Λήδα Μανουσάκη, Χριστίνα Πλατανιώτη, Διονύσης Ποταμίτης, Νικόλας Φραγκιουδάκης, Βασίλης Χατζηδημητράκης.

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του
Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ο. Π. Ι.)
του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (αρ.πρωτ.8304/29-08-07)
OPI

Ο Αθηναϊκός Τύπος και τα ηλεκτρονικά μίντια για πρώτη φορά ασχολήθηκαν τόσο πολύ με μια παράσταση για παιδιά.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ «ΣΚΑΡΑΒΑΙΩΝ»

 • Μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη των παιδιών! Ο Ευγένιος αντιμετωπίζει τα παιδιά σαν σοβαρούς και ισότιμους εταίρους στο σκηνικό παιχνίδι που στήνει μαζί τους. Τα παιδιά αυτό προσδοκούν από μας. Και τότε έρχονται κοντά μας.
  (ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, 27 – 12 - 2007, Σταύρος Ξηντάρας)
 • Η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας είναι ένα έντονο πρόβλημα της εποχής μας. (Βλέπε πειρατεία με cd, dvd αλλά και διαδίκτυο). Με το θέμα αυτό καταπιάνεται ο Ε. Τριβιζάς... Μέσα από μια ελληνική βουκολική ιστορία, που γίνεται παγκόσμια, ψυχαγωγούνται παιδιά, νέοι και ενήλικες. Ιστορία ευφάνταστη και αστεία που δίνεται σε μια σπιρτόζικη, πολύχρωμη παράσταση, παραμυθένια και σύγχρονη με ηθοποιούς νέους και ταλαντούχους, ιδιαίτερα απολαυστικούς, όταν ερμηνεύουν και χορεύουν το διάσημο τραγούδι της κατσικούλας σε ρυθμούς ηπειρώτικους, καλαματιανούς, ροκ, χιπ – χοπ, τάνγκο, φλαμένκο, οριεντάλ, κινέζικους, κάνοντας φινάλε στη... Γιουροβίζιον.
  Η παράσταση μυεί με τον καλύτερο παιδαγωγικό τρόπο το θεατή στο θέμα της πνευματικής κλοπής.
  (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 15 – 11 – 2007, Γ. Βιδάλης)
 • Όλα στην παράσταση είναι καλοτοποθετημένα : η κίνηση και η έκφραση των ταλαντούχων ηθοποιών, η μιμική, το τραγούδι, ο χορός, η χρήση στοιχείων θεατρικού παιχνιδιού, όλα οδηγούν σε μια παράσταση απολαυστική, με πολύ γέλιο, μέχρι δακρύων, χωρίς υπερβολή!
  (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 20 – 2 – 2008, Προμηθέας)
 • Ο σκηνοθέτης στο έβδομο αυτό ταξίδι του με τα έργα του Ευγένιου δείχνει να έχει αναπτύξει έναν σαφή κώδικα επικοινωνίας μαζί του. Και τα αποτελέσματα μεταφράζονται σε επιτυχία πάνω στη σκηνή...
  Οι «Σκαραβαίοι» εμπνέουν τη φαντασίας μας, κινούν τα συναισθήματά μας, προκαλούν το αυθόρμητο γέλιο μας, κερδίζουν το αβίαστο χειροκρότημά μας. Η παράσταση της κατσικούλας βγάζει τους συντελεστές της όχι απλώς ασπροπρόσωπους, τολμώ να πω, θριαμβευτές!
  (ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΉ, 25 – 11 – 2007, Σταυρούλα Τσούπρου)
arabian opera-all rock press1 press4 press7 press10 press11